I want a certificate that allows me to make as big a box office as possible.
Ridley Scott

SSL-tanúsítvány

Az 1990-es évek eleje-közepe óta az internet mindennapossá vált. Ma már a Föld népességének nagy hányada igénybe veszi munkában és magánéletben egyaránt, és egyre jobban finomodnak a használatával szemben támasztott követelmények, elvárások… A kezdeti boldog igénytelenség után mára fontos szemponttá vált az eszközök közötti kommunikáció megbízhatósága. A világ megelégelte az elharapózó, egyre agresszívabb adathalászatot. A fejlesztők ennek megakadályozására találták ki az SSL (Secure Sockets Layer) titkosítási protokollt. Al­kalmazása esetén a böngésző webcímrovatában lévő, eddigi http betűcsoport egy betűvel bővül. Ezentúl https (Hypertext Transfer Protocol Secure) lesz. Az s betű a biztonságra utal.

Tanúsítvány nélkül

Az elterjedtebb böngészők ma már igen finnyásak. A weboldal betöltődésekor megvizsgálják az internetcímét, és ha a hálóhely üzemeltetője nem gondoskodott az SSL beállításáról, rögtön csalódottan jelzik:

Állítólag a keresőmotorok is figyelnek a weboldalak megbízhatóságára, és a találati listájukban hátrébb sorolják a tanúsítvány nélküli találatokat, ráadásul a figyelmesebb felhasználók szintén ellenőrizhetik a tanúsítvány meglétét, és a hiánya esetén bizalmatlanná válhatnak. Ezek a tényezők a legtöbb hálóhely-üzemeltetőt a tanúsítvány megszerzésére késztetik, mert csökkenhet a weblapjaik látogatottsága.

Különböző hitelesítésű tanúsítványok

Bizonyára minden tárhelyszolgáltató kínál különböző rendeltetésű (és árú) SSL-tanúsítványokat. Így van ez a szolgáltatómnál, a DiMa.hu Kft.-nél is. A tanúsítványokról szóló részletes leírása önálló weboldalon található. Gondolom, valahogy hasonlóképpen járhat el a többi szolgáltató is, de hogy biztosítanák, sőt, elmagyaráznák az ingyenes változat beállítását, az azért nem lehet túl gyakori…

Ha a hálóhelyedet nem használod adatvédelmi szempontból különleges biztonságot igénylő célokra (például nem üzemeltetsz online webshopot, melynek működtetésekor a felhasználó bizalmas adatokat – esetleg számlaszámot vagy bankkártyaszámot – kell megadjon), megfelel a célnak egy olcsóbb, vagy akár ingyenes verzió is.

Ingyenes SSL-tanúsítvány beállítása a DiMa.hu Kft.-nél (videó, 5:01)

Végül SSL-tanúsítvánnyal

A videón bemutatottakat követve néhány perc alatt elvégezhető a beállítás. Itt az eredménye (és ennek kapcsán is hálát adok a sorsnak, hogy – immáron egy évtizede – rátaláltam a DiMa.hu Kft.-re).

Tény, hogy az általam alkalmazott ingyenes változat csak a technikai hitelesítést biztosítja, azaz, a tanúsítványt nem írta alá hatóság…

Frissítés: a szolgáltatóm utólag mutatott egy webcímet, ahol bármelyik hálóhely tanúsítványa ellenőrizhető. Akár az enyém is. A neve: SSL Checker.

Készült:
Utolsó módosítás:
Frissítés:
2019. 07. 22.
2019. 07. 24.
© Tuna András, 2006–2019