The day is coming when, in 45 seconds, you can download a movie.
Brian Roberts

Sávszélesség

Időnként ellenőrizni szoktam, hogy megfelelő-e a kapcsolatom a világhálóval, teljesül-e a téhóm ígérete: elegendően nagy-e a le- és feltöltés sávszélessége. Erre kiválóan alkalmas a Speedtest.net ingyenes szolgáltatása. (Kedves látogató! Nehogy felülj a látszatnak… Ez az eszköz egyáltalán nem használható a diszkóban kapható szer ellenőrzésére.) A látványos grafikával megáldott oldalon jól látszik az eredmény. Itt találtam egy letölthető kis mérőórát, ami bármelyik saját oldalra is feltehető. Ezentúl e művelet végzéséhez nem kell oda ellátogatnom, akár a hálóhelyemen is tesztelhetek. Hogy mi az ellenőrzés célja? Rém egyszerű: főként ettől függ, hogy egy-egy weboldal mennyi idő alatt, milyen gyorsan kerül a képernyőmre, ugyanis a világhálón való szörfözés során meghívott weboldalak letöltés révén jutnak a számítógépbe.
Mi a sávszélesség? A mértékegysége bit/s (manapság már többnyire mega előtaggal Mbit/s, azaz 10002 bit/s); két berendezés között egy másodperc alatt közvetített bitek száma.
A mega előtag a távközlésben és adatátvitelben 10002 és nem 10242, mint egyébként a számítástechnikában.
Hiba volna a bit szócskát b betűre rövidíteni, minthogy a bit eleve a binary digit rövidítése.
Bizony, a sávszélesség elnevezés elég szerencsétlen: egyáltalán nem hosszmérték, mint amit a „szélesség” szó sugall; a mértékegysége és a definíciója alapján inkább adatátviteli sebesség, esetleg röviden adatsebesség vagy a hosszabb, de a valósághoz jóval közelebb álló átviteli csatorna átbocsátóképessége kellene legyen. Meglehetősen zavaró, hogy erre a félreérthető sávszélesség (bandwidth) alapmennyiséget használjuk, ami a híradástechnikában egészen mást jelent. Van a nagyvilágban emellett egy igen gyakran használt másik, sokkal helyénvalóbb kifejezés is, a bitsebesség (bit rate) – nem véletlen a fent említett hálóhely sebesség-ellenőrzés (speedtest) virtuális birtokneve –, de sajnos nem ennek a megfelelője honosodott meg Magyarországon az informatikai szakkifejezések között.
Kedves Látogató! Az elméletieskedés után végre áttérhetünk a lényegre. Itt megmérheted a szolgáltatód által nyújtott aktuális le- és feltöltési adatsebességet. Ne csodálkozz, ez mindig kisebb a szerződésben szereplő névleges, maximális értéknél, de el kell érje (jó, ha meghaladja) a garantált minimálisat. A mérőszám nagyságát – többek között – jelentősen befolyásol(hat)ja a szolgáltatód szerverén lógó többi kuncsaft száma és tevékenysége. Ne feledd, vannak megrögzött emberek, akik filmeket, hanglemezeket töltenek le a világhálóról. Ez a tevékenység, főleg, ha egyszerre sokan művelik, eléggé le tudja terhelni a szolgáltatód szerverének kapacitását. Tapasztalatom szerint jobb eredményeket kaphatsz éjszaka, amikor sokan alszanak. (Az eszköz adatai csak tájékoztató jellegűek, és nem képezik alapját egy esetleges reklamációnak.)
Speedtest.net Mini requires at least version 8 of Flash. Please update your client.
DOWNLOAD = letöltés; UPLOAD = feltöltés; Mbps = Mbit/s
Nos, meg vagy elégedve? Mit tapasztaltál? Kérlek, mondd el. Igen, jól gondolod: arra, hogy mi a feltöltési adatsebesség, csak nagyon kevesen kíváncsiak. A legtöbbünk számára kizárólag az a fontos, hogy ne kelljen percekig várni, míg egy weboldal tartalma megjelenik a képernyőnkön, még akkor sem, ha az oldalon sok kép és/vagy animáció van, illetve, hogy a letöltés sebessége meghaladja például egy videó lejátszási sebességét…
Ha úgy tartja kedved, Te is letöltheted magadnak, hogy beágyazd a saját oldalaid egyikére. Kattints a Speedtest.net Mini oldalon a „Download now” gombra, hogy a gépedre mentsd a mini.zip nevű tömörített fájlt. A telepítése rettenetesen egyszerű: pusztán ki kell bontani az állományt, de tudnod kell, hogy a helyes működéséhez a szerveren (amire a weboldalaidat és ezt is feltöltöd) PHP-, ASP- vagy ASP.NET-értelmező kell fusson. Ja, és el kell még mondanom, hogy a kis műszer teljes helyigénye csaknem 100 Mbájt, ezért feltöltés előtt érdemes ellenőrizni a szolgáltatóval kötött szerződésben megadott maximális tárhelyméretet; nehogy emiatt extra költségekbe verd magad.
Készült:
Utolsó módosítás:
2011. 04. 05.
2011. 04. 13.
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS level 2