Képgaléria

Az alábbi táblázat ollójára kattintva – kedvenc szerverszolgáltatóm, a DiMa.hu Kft. által telepített ImageMagick grafikus webalkalmazás utasításait használva – megvághatók a szerver http://tuna.hu/images/misc/im/original/ mappájába helyezett képek. A vágás ez alkalommal csak a képek függőleges méretét érinti: a létrehozott új kép az eredetinek a középső kétharmada lesz.
A valós időben megvágott képek egyből a http://tuna.hu/images/misc/im/cropped/ könyvtárba kerülnek. Ezt a táblázat alatti képgaléria azonnal meg is mutatja. Az újonnan készült képek – a nevük mellett megjelenő ikonra kattintva – egyenként törölhetők. (A képek létrejötte és törlése a Képlista oldalon is ellenőrizhető.)
Természetesen az ImageMagick segítségével a képek nemcsak egyenként, hanem tömegesen is feldolgozhatók. Így például egyszerre megvágható az összes eredeti kép. Nincs viszont szükség a webalkalmazásra, ha (a cropped_rose.png kivételével) valamennyi megvágott kép törlése a feladat.

Mit mutat még ez az oldal?

Időnként tudni kell, hogy a weboldalon lévő egy-egy HTML-elem milyen távolra került a lap tetejétől. Ennek megállapítására használható a jQuery – egy „böngészőfüggetlen” JavaScript-utasításbővítmény –, az offset.top() metódus lekérdezésével. A Google Chrome azonban bizonytalan e tulajdonság értékének meghatározása során, ha az oldalon képek is vannak. Kiderült, hogy egy oldalfrissítés után már messze nem jó értéket ad, még akkor sem, ha a HTML-kód explicite tartalmazza a beágyazott képek magassági értékekeit… És bizony úgy látom, az Opera meg a Safari is hasonló fogyatékossággal küszködik.

A lap alján látható két kicsi valid-kép az oldal tetejétől még nem tudom pixelnyire van. Itt ellenőrizhető, hogy ez hogyan változik, ha a megvágott képek magassága explicite adott, illetve hiányzik. (Az ellenőrizhetőség kedvéért, abban az esetben, ha a HTML-kód tartalmazza a height="magasság" kódrészletet, a megvágott képek képadattáblázatában a kép magassági értéke ciánkék színű lesz.) Igen meglepő frissítés után a két kis kép oldal tetejétől mért távolsága az említett böngészőkben!

Képeredeti-lista